Mannen bakom Lindt

Choklad är inte längre en lyxvara utan någonting som är väldigt lätt tillgängligt för alla som vill åt den, idag behöver inte choklad kosta många kronor alls men talesättet ”Man får det man betalar för” gäller fortfarande. Den billiga chokladen smakar oftast inte något speciellt, men det finns den chokladen som kostar lite mer men ändå är tillgänglig i dagligvaruhandeln. Bland denna lite finare choklad finns bland annat det välkända märket Lindt, en choklad vi vänder oss till framförallt på julen då man kostar på sig lite extra.

Högt tryck

Produktionen startade i en liten fabrik där Rodolphe Lindt producerade sin chokladfondant med vilken han blev erkänd i Bernes samhället. Folket lade beställningar på beställningar och fick vänta på sin choklad, till en början väntade de tålmodigt, men blev snart irriterade och tillslut riktigt arga. Den lilla fabriken som låg nere vid Aare klarade inte de stora mängderna, men Rodolphe la inte så mycket vikt i det. Han njöt av sitt liv i vilket han jagade på vernissager och i salonger, sålde sin chokladfondant till nobla döttrar vid internatskolor i Neuenburg och Berne, i fabriken arbetade han endast när han kände för det. Konditorn Jean Tobler gav honom ett erbjudande om vilket skulle garantera än mer beställningar för Lindt med en resande säljare, vilket han accepterade.

Tid för oro

Under tiden försökte många lista ut hemligheten bakom hans fantastiska choklad, men ingen lyckades. Istället kom buden in om att få köpa recepten, ett tyskt bolag erbjöd tre miljoner för företaget, men erbjudandet nekades. Fabriken började slitas ner ordentligt, den var inte längre vad som behövdes för att klara av alla de beställningar han hade och modernisering var nödvändigt. Så på 1890-talet började Rodolphe oroa sig för första gången, med detta ledde honom till att träffa en man som rest från Zurich för att träffa honom.

Ett oemotståndligt erbjudande

Våren 1898, nästan 20 år efter skapandet av chokladfondanten, mötte Rodolphe Lindt denna man som var känd för sin egen choklad och även sin företagaranda. Denna man visste att Rodolphe var tvungen att få vara med och knåpa och ha en åsikt om vad som hände med hans choklad. Så Lindt fick erbjudande om att få köpa märket av honom, och självklart hemligheten bakom, tillsammans med en röst om vad som hände utan skyldigheter. Som om inte det var nog skulle han ta över de anställda på Lindtsche Berner Fabrik, allt detta till ett ordentligt överpris.

En väl bevarad hemlighet

Lindt tackade så klart ja och resten är historia, de fick båda precis det de ville och hade förmodligen ingen aning om den framgångshistoria som väntade. Rodolphe Lindt avslöjade hemligheten för Sprüngli junior och senior, vilka båda två blev ytterst förvånade, och svors självklart till sekretess. Hemligheten placerades i ett kassaskåp och är än idag kvar där. Det tog inte lång tid innan chokladfondanten producerades i en modern fabrik i Kilchberg nära Zurich, en fabrik där icke anställda inte fick gå in. Hur det gick kan vi se i matbutiker och godisaffärer överallt, Lindt är en älskad choklad som jag måste erkänna smakar himmelskt gott.

Inlagd i: Uncategorized