Bästa chokladbollar

Sugen på något sött och gott? Har du kakao hemma? Bra, då är det bara att börja baka. Det finns en mängd olika recept med kakao, men bara ett recept är så enkelt och går så fort att göra som chokladbollar. Om du inte gillar att baka, men ändå är sugen på att slänga ihop något gott på fredagskvällen, så är chokladbollar troligtvis ditt bästa alternativ. De söta små bollarna är en tidlös klassiker som går hemma hos alla, i alla åldrar och generationer. Att baka chokladbollar är dessutom relativt smärtfritt, även för den som helst undviker bakning. Om du bestämmer dig för att baka chokladbollar så har du snart något riktigt smarrigt att tugga på till filmen. I den här artikeln tänkte jag dela med mig av mitt bästa recept på goda chokladbollar.

Recept till chokladbollar

Något av det bästa med chokladbollar är att receptet är så enkelt. Oftast har man alla de olika ingredienserna hemma i skafferiet redan – vilket är perfekt om du blir sötsugen på kvällen men inte orkar gå ner och handla något. Då är det bara att slänga ihop några chokladbollar med vad du redan har hemma.

Recept till chokladbollar

Till detta recept på chokladbollar behöver du först och främst kakao. Ungefär 3 till 5 msk, beroende på hur stark chokladsmak du vill att dina chokladbollar ska ha. Jag brukar vilja ha kanske stark smak av kakao, och brukar därför göra smeten med 5 msk kakao. Men om du gillar lite mildare smak kan du ta något mindre mängd kakao. Du behöver även cirka 1 dl socker – återigen går det att variera litegrann beroende på hur söta du vill att dina chokladbollar ska vara. Men runt 1 dl brukar vara lagom. Sedan behöver du 100 gram smör (eller mjölkfritt, veganskt alternativ), 1 till 2 msk vaniljsocker, 2 dl havregryn, 1 dl kokosflingor och 2 msk mjölk (vill du göra veganska chokladbollar rekommenderar jag att byta ut mjölken mot sojamjölk). Därutöver behöver du lite pärlsocker att rulla bollarna i som garnering.

Så här bakar du chokladbollar bäst

Börja med att blanda alla specerier, alla torrvaror, i en bunke: socker, vaniljsocker, havregryn blandas alltså först tillsammans med kakao och kokosflingor. Här spelar det ingen vidare roll vilken ordning du blandar ingredienserna – bara blanda ihop dem! Sedan är det dags att hälla i mjölken och att knåda ner smöret. Använd händerna och låt fingrarna mosa ihop ingredienserna till en härlig smet. När du är nöjd med smeten är det bara att börja rulla små bollar. Ta en klick smet, rulla till en liten boll, och rulla sedan runt i skål med pärlsocker. Beroende på hur stora chokladbollar du rullar så borde det bli mellan 20 och 30 stycken. Klart. Nu kan myskvällen börja!

Så här bakar du chokladbollar bäst

Tips för lyckade chokladbollar

Slutligen tänkte jag dela med mig av mina två bästa tips. Det första är att även ha i en skvätt kaffe i smeten. Kaffe och kakao passar mycket bra tillsammans och smakerna lyfter varandra. Jag brukar blanda i 1 msk snabbkaffe i mjölken innan jag häller den i smeten. Nästa tips är att ha våta händer när du rullar bollarna. Ha en skål med kallt vatten som du doppar händerna i mellan varje ny chokladboll som du rullar. Du fastnar inte smeten på händerna lika mycket och chokladbollarna blir snyggare.

Inlagd i: Blogg