Choklad farligt för din hund

Choklad är alltså inte bara farligt utan även väldigt giftigt för våra älskade hundar. Choklad innehåller nämligen en stor mängd teobromin och koffein, men mängden förtärd choklad beror helt på individen och storleken av din hund. Giftinformationscentralen har tagit fram att ljus choklad inte är lika farlig som mörk choklad.

Choklad farligt för din hund
Choklad farligt för din hund

Teobromin

Får en hund i sig 20 mg teobromin/kg kroppsvikt så är den dosen dödlig med ca 100–200 mg/kg för hunden. Kakao och mörk choklad har högst halt av just substansen teobromin. Vit choklad däremot har nästan inget teobromin och är därför inte lika farlig för din hund. Men det är väldigt individuellt. Hunden saknar nämligen enzymerna som vi människor har för att kunna bryta ner teobrominet. Vad ska vi då göra för att undvika detta. Jo vi ställer helt enkelt undan chokladen där hunden inte når. En hund som blivit förgiftad kan bli väldigt allmänpåverkad med kräkningar, diarré etc. Skulle tillståndet försämras så kan det leda till kraftiga kramper och sedan död. Men är man rädd om sin trogna vän så bör man alltid kontakta en veterinär för att få veta om man ska åka in eller avvakta. Om nu hunden fått förgiftning så är det bara bra om hunden kräks dock får man inte hjälpa hunden själv med att framkalla kräkningar då det kan skada din vän allvarligt. En veterinär kan ge hunden kräkmedel med hjälp av injektion de kan även ge hunden aktivt kol till hunden som gör att chokladen stannar i tarmen och kommer ut i avföringen med hjälp av lavemang. Detta gör att man för att förhindra att teobrominet ska rinna ut i tarmen och tas upp i blodcirkulationen.

Även för andra

Visste ni att choklad inte bara är farligt för hundar? Jo men det är faktiskt så att även katter, hästar, möss och papegojor kan bli förgiftade av just teobromin. Choklad är ett av det vanligaste förgiftningarna bland just hundar. Mellan 2009–2010 inkom 105 hundar till Universitetet i Uppsala efter att ha förtärt choklad. 101 behandlades med aktivt kol och dropp i olika kombinationer. Vanligast är just vid juletiden att hunden får i sig choklad, då det bakas och inköps stora mängder choklad. Så tänk på att hänga chokladen i den höjden där din hund inte når. Kolla alltid en extra gång att din pralinask är på säkert avstånd.

Var på säkra sidan

Vill man vara på säkra sidan kan man ju alltid vänta med att hänga chokladen i granen tills den ska plundras. Men även då vara får man vara extra noga att hunden inte får ta i en chokladkula. Man får prata med sina barn om faran att ge sin tiggande kompis en chokladbit eller två. Finns så mycket annat gott dem kan ge hunden i stället. Så tänk på att chokladen kan vara lite nyttigt för oss människor men kan ha en dödlig utgång för just din hund. Så vill man ge sin hund lite godis så finns det oändligt med andra valmöjligheter.  Var rädd om din trogna vän och skäm bort hunden med kärlek och kel.

Var på säkra sidan
Var på säkra sidan
Inlagd i: Blogg