Choklad och kosmetik

Kosmetika i form av choklad används idag på många olika fronter och i många olika former.

Choklad och kosmetik

Choklad kan användas på spa men också som smink eller krämer. Man tror idag att choklad kan användas för att förhindra rynkor, återfukta huden och även som en form av avslappning. Idag betalar man ganska så stora summor pengar för att njuta av en chokladmassage på ett spa. Känner man sig extra stor om plånboken man kan alltid välja bubbelbadet med choklad istället som sägs ge en avstressande effekt. Är man en riktig gottegris och känner att suget för sötsaker alltid finns kvar så kan man istället vända sig till läppstift eller läppglans med chokladsmak. Dessa är oftast gjorda av kakaosmör och hjälper till att fukta läpparna och preventera att dessa blir torra eller spricker. En stor bonus är att dessa både luktar och smakar choklad. Vidare finns krämer för både ansiktet och kroppen som anges påverka kroppens celler och huden positivt. Ansiktskrämerna ska tydligen återfukta huden samt förbygga rynkor. Olika hår-masker samt hårinpackningar gjorda av kakaobönor eller kakaosmör finns för en lagom dyr peng. Dessa ska ge håret glans och hjälpa mot skadade och slitna hårtoppar.

Kosmetik

Kosmetika argumenteras för att dateras så långt bak som 7.000 år då människorna använde sig av röd färg för kroppsmålning av olika grader. I detta inkluderas så kallade ritualer som på den tiden användes av den tidiga människorasen homo sapiens. Annan form av kosmetika som kastor olja och olika krämer av till exempel bivax, olivolja och rosvatten användes i form av skyddande faktorer mot bland annat sol. Idag är kosmetikaföretagen på topp då sminkproduktionen sker i massa. Både män och kvinnor använder sig av olika slags kosmetika och idag finns tusentals märken att välja på. Kosmetika kan vara i form av mascara, läppstift, krämer, serum, mm. Det har även blivit populärt att använda sig av veganskt kosmetika då denna typ har varit starkt efterfrågad på marknaden. Veganskt kosmetika innebär att inget djur eller delar av eller från djur har kommit till användning för produktionen av respektive skönhetsmedel.

Choklad

Choklad kommer från en så kallad kakaoböna som kommer från kakaoträdet som i sin tur framställs från Theobroma cacaos frukten. Kakaoträdet odlas i Mellanamerika och detta tycks ha pågått enda sedan 600-talet. Chokladen såg dock på den tiden inte riktigt likadan ut som den gör idag. På den tiden fanns choklad endast som bönor. Det var Christofer Columbus som för första gången tog med sig choklad till Europa år 1502 och det var starten till etableringen av chokladfabriker i Europa. Första landet som öppnade ett chokladhus var Spanien. Choklad såldes i början som chokladdryck och därefter skapades pulver som i sin tur ledde till uppfinningen av chokladkakan. Chokladkakan säljs idag  världen över i många olika former och smaker. Idag finns vitchoklad, mörkchoklad, choklad med nötter, mm. Till bakningen av chokladen inkluderas, förutom chokladbönorna, även kakaosmör, kakaomassa och socker. Choklad är idag så populärt att tusentals olika chokladfabriker finns i nästan alla världens länder. I Malmö finns till och med Sveriges enda chokladmuseum.

Choklad
Inlagd i: Blogg