Choklad och massage

Choklad är en av de mest uppskattade sötsakerna som finns. Med flera olika smaksättningar, konsistenser och utformningar finns det en choklad för varje tillfälle. Choklad ses ofta som något sensuellt och romantiskt, vad är till exempel härligare än att ge bort en chokladask till någon man träffar, eller servera chokladdoppade jordgubbar till någon man vill imponera på?

Choklad tillverkas med hjälp av kakao från kakaobönor. Smaken är mycket distinkt och används inom såväl matlagning som bakning. Det finns många teorier om choklads hälsofrämjande effekter, detta gäller framförallt sorter med högre kakaohalt och lägre sockerhalt. Choklad innehåller mineraler så som kalcium och järn. Gudarnas föda är ett begrepp som används om choklad eftersom det namn, Theobroma, som Linné namngav växtsläktet där kakao ingår betyder just detta.

Massage

Massage är också en sak som ses som både avslappnande och hälsofrämjande, men även sensuellt. Massage finns i många olika varianter, med mer eller mindre med fokus på smärtpunkter, anatomi och fysiologi. Teknikerna som används fokuserar på att knåda, trycka, bulta eller gnida olika delar av kroppen. Det finns olika traditioner av massage inom olika kulturer, exempelvis är den thailändska massagen mycket känd och väletablerad. Massage används inom idrott och hävdas kunna öka idrottsprestationen. Det finns även andra sorters massage, exempelvis spädbarnsmassage, fotmassage, bindvävsmassage och klassisk massage.

Chokladmassage

Chokladmassage

En annan egenskap choklad har är att den anses vara bra för huden. Choklad kan ge hud lyster, samtidigt som den påverkar humöret på ett positivt sätt. Allra bäst är den något bittra, mörka chokladen. Troligen är detta anledningen till att de två sakerna som nämnts ovan nu har börjat kombineras. På flera kliniker och salonger runt om i Sverige kan man nu erbjudas chokladmassage. Den klassiska chokladmassagen är till för avslappning. En uppvärmd chokladmassa med kakao-olja hälls över kunden för att sedan smetas in i huden. Den klassiska metoden går till så att man använder stora rörelser, hela handflator eller till och med armen för att få in så mycket av chokladoljan som möjligt till hud och muskler. Detta ger både en skön upplevelse och en återfuktad kropp. En annan positiv sida av massagesorten är att oljan doftar mycket gott. En nackdel är att doften kan vara väldigt påtaglig, och till och med svår att få att försvinna från exempelvis hår och kläder.

En del kunder vittnar om att de upplever som en kick efter att ha fått chokladmassage. Anledningen tror vissa är att choklad innehåller serotonin, ett hormon som även finns i antidepressiva mediciner. Massagen kan öka energinivåerna i kroppen, få humöret bättre och göra att man känner sig glad men samtidigt harmonisk. En nackdel med massagesorten är att det finns risk för att chokladdoften och oljan utlöser migrän hos personer som är känsliga för ämnen som finns i choklad. Ännu finns ingen forskning på ifall massagen utlöser migränanfall, men för att vara på den säkra sidan finns det massöser som inte rekommenderar just den sortens massage till personer med migräntendens.

Chokladmassage är en dyrare massagesort, vilket inte är så konstigt eftersom oljan innehåller väldigt dyra ingredienser. Att unna sig en chokladbehandling kan göras efter en viss eftertänksamhet. Trots ett pris på ca 700 kr kan det vara välinvesterade pengar om man får alla de positiva effekterna som flera kunder beskriver!

Inlagd i: Blogg