Chokladmuffins

Två saker som nästan alla tycker om. Choklad och muffins. Slå ihop detta och du har nästan en garanterad succé oavsett publik. Både choklad och muffins har under de senaste åren kommit med en uppsjö av varianter vilket gör att kreativiteten kan flöda fritt för att mixa runt en aning av utbudet. Dock finns det några fäller som ska användas för att inte riskera att din bakelse blir för torr eller för besk.

Att baka med choklad

Att baka med choklad kan göras på olika sätt. Det går att smälta den och ha som en mer rinnig del i smeten som sedan bidrar till en viss hårdnad när kakan sedan svalnar. Det går även att ha den i bitar i en smet. Då smälter dessa när kakan gräddas i ugnen och ger delar av kakan ett rikt inslag av fyllig choklad. Det går även att riva chokladen för att ha som garnering eller som en sista finish innan servering.

Vanligast är dock att smälta chokladen. Detta öppnar upp för flera olika möjligheter att skapa nya smaker och texturer som inte hade varit möjligt vid användande av choklad i sin stelnade form. Smält choklad går att ha direkt i smeten. Utmärkt för att få en hårdare yta men ett mjukt inre i en chokladmuffin. Chokladen kan även användas i kombination med smör eller/och grädde. Detta för att skapa fluffiga krämer i form av mousse eller ganache. Det är i regel alltid bra att tillföra lite sälta till choklad. Dels för att balansera den sötma och mängd socker som många typer av choklad har men även för att hjälpa till att lyfta fram den rika smaken av choklad.

Att baka med choklad

Beroende på önskat resultat är det bra att använda olika typer av choklad. Mörk choklad ger en mer djup och fyllig smak. Nästan lite tung. Här är det viktigt att vara försiktig med att inte använda för mycket för att den höga halten kakao inte ska ta över och kännas som att den torkar ut hela munnen. Mjölkchoklad är mer söt och passar till det mesta. En ljus mousse gjort på mjölkchoklad och grädde är både enkelt och supergott. Recept går bland annat att hitta hos ICA.

Cupcakes

Något som kommit på senare år, men som fått ta en stor del av kakan när det kommer till konditoriutbudet är amerikanska cupcakes. Även om en cupcake kan verka vara väldigt snarlik en muffin finns det några skillnader. De traditionella recepten utförs på så vis att för cupcakes mäts ingredienserna i koppar medans för muffins mäts de i gram. En muffins kan även variera i en högre utsträckning då det går att göra matmuffins och frukostmuffins på ett sätt som inte skulle förekomma när det handlar om cupcakes. Cupcaken förknippas även i större utsträckning med den ovanliggande frostningen medan en muffins snarare är klädd i en glasyr. Vilken som är att föredra det avgör var och en. Men en sak är säker. Oavsett om det är en cupcake eller en muffins och den är gjord på choklad, då kommer det bli succé.

Inlagd i: Blogg