Delikat tävling

Choklad skapas på alla möjliga olika sätt, vi har den chokladen vi hittar i butikerna som visserligen är en salig blandning av lite finare choklad och vardagschoklad. I Sverige har vi dock en väldigt hög standard på vår choklad, smaken är väldigt rik och fyllig även i den chokladen vi äter till vardags. Men det är en annan upplevelse att köpa de där dyra pralinerna som finns i konfektyraffärer, de är delikatesser som man arbetat med länge för att komma fram till den perfekta kombinationen så den allra bästa smaken kommer fram. Man skapar stora kreationer i choklad som får en att häpna, det är otroligt vad man faktiskt kan göra med denna delikatess.

Stor kompetens i bedömning

International Chocolate Awards är den enda fristående tävlingen i fin choklad och vänder sig till de chokladskapare som möter kriterierna för kvalité som ställs på deltagarna. Tävlingarna pågår i ett ökande antal länder runt om i världen, här ingår bland annat Storbritannien, Italien, Tyskland, USA, Skandinavien och självklart Belgien. Varje år lägger man till fler tävlingar eftersom fler och fler vill vara med och tävla om priset. De regionala tävlingarna tar fram en vinnare som får möta de andra vinnarna i andra länder i den slutliga Världs Finalen, denna hyllar de separata vinnarna varje år och det är alltid lika spännande att se vad de andra skapat. För att bedöma alla bidrag behövs en jury som vet vad de pratar om, denna kommer i form av ett stort utbud experter, provsmakare, bakverkskockar, matjournalister, bloggare, kockar och den stora Grand Juryn.

Utveckling framåt

Tävlingen är ett sätt att uppmärksamma konsumenterna på hur hårt arbete och hantverk som faktiskt ligger bakom skapandet utav de allra bästa choklad produkterna, International Chocolate Awards hjälper industrin för fin choklad att både växa och utvecklas i redan etablerade regioner likaväl som på nya marknader. Man vill kunna bidra till att chokladskapare och kakao odlare ska kunna fortsätta vara framgångsrika i produktionen av den bästa, fina kakaon och fina chokladen, därför vill man hjälpa till att identifiera den allra bästa chokladen gjord på den finaste kakao.

Relativt ny

Tävlingen grundades så sent som 2012 och drivs av en grupp oberoende internationella partners som har sina baser i Storbritannien, Italien och USA. Dessa har många års erfarenhet av smak provning och utvärdering av choklad, de har dessutom drivit andra relaterade event som kretsat kring fin choklad. Regler finns så klart uppsatta för tävlingen, dessa tillsammans med bedömningen överses av tävlingens egen Grand Jury medlemmar, partners i andra länder och oberoende experter.

Hantverk

Vad de tävlande varje år lyckas skapa är helt otroligt, man finner fortfarande nya vägar och idéer som lyckas imponera på juryn varje år. En tävling som stöttar en sådan industri som den fina chokladen är en tävling som visar att det fortfarande finns de som uppskattar hantverket. Det gäller all sorts hantverk, idag massproduceras så mycket saker att man glömmer bort hur speciellt det faktiskt är när man får tag på något en människa lagt ner både tid och själ på att skapa, hur värt det är att faktiskt lägga de där extra kronorna för att få något unikt.

Inlagd i: Blogg