Den varma chokladen

Tanken på hur något som är så vanligt idag en gång i tiden var en lyxprodukt endast för de rika kan vara svårt att få grepp om, idag behöver det inte vara dyrt alls att köpa en bit choklad. Vi möter den i alla matbutiker och även på apotek kan man köpa denna vara. Bakverk innehåller ofta choklad och ska man röra ihop en snabb efterrätt hemma är det oftast den klassiska kladdkakan som står på menyn. Man kan inte heller glömma den där varma chokladen man fick dricka ute i snön på vintern som en paus i pulkaåkandet, ofta i sällskap av en limpsmörgås med ost. Ja vi introduceras ganska tidigt för chokladen och det kanske är därför vi inte tar oss tiden att verkligen uppskatta hantverket och ursprunget.

Choklad och kaffe

Det var först 1688 som Chokladen omnämns första gången, samma år som kaffet för första gången serveras offentligt i Sverige, en dryck som lämpligt nog passar alldeles utmärkt till choklad. Det var just som dryck chokladen dök upp till en början, av rostade och krossade kakobönor som man löst upp i kallt vatten och sedan om och om hällt mellan olika kärl tills den förvandlades till en skummande dryck. Man smaksatte den med chili och vanilj för att förbättra smaken och började tillslut servera den även som en varm dryck.

Medicinsk dryck

Här i Europa blev dock inte den bittra drycken så populär, man föredrog en sötare smak. Den brittiske Hans Sloane bjöds på en av sina botaniska resor på den traditionella chokladen i Jamaica, och trots att han fann smaken riktigt äcklig så fick han en idé. Han blandade kakaomassan med mjölk och tog med denna nya variant av drycken till Europa, där såldes den som en medicin på apoteket. Bröderna Cadbury, två män som 1824 grundade en butik där de sålde te och kaffe, tog till sig Sloanes recept och började sälja även detta i sin butik.

Olika recept för olika smaker

Men receptet på varm choklad har ändrats många gånger efter detta, en del föredrar den här osötade varianten där kakaon bara blandas med mjölk, gärna opastöriserad  mjölk då som kommer direkt från korna, men även gammaldags mjölk funkar bra, som efter den kokat hälls ner i en mugg med ren kakao. Andra föredrar en blandning av kakao, socker och vaniljsocker som rörs ihop med en skvätt kall mjölk innan man sedan blandar i resten av mjölken och kokar upp det hela till en delikat choklad dryck. Idag finns även färdigt pulver att köpa i butikerna som man kan använda till detta ändamål och det finns många som vägrar dricka varm choklad gjort på någonting annat än O´boy pulver. Som tur är finns det inget rätt eller fel men en kopp varm choklad kan leda till många diskussioner om vem som har rätt och inte, det bästa i en oense familj kan vara ett utbud av allt så ingen behöver ge sig. Varm choklad är i alla fall en lika populär dryck idag som den var när den började dyka upp.

Inlagd i: Blogg