Det belgiska guldet – del 1

Börjar man prata choklad här i Sverige så åker tankarna fort till Marabou, den fantastiska mjölkchokladen som kommer i en bred variation. Här nöjer man sig inte med att ha i nötter i chokladen utan man kastar även i annat godis och kakor för att hela tiden komma på nya smaker som mixas väl tillsammans. Det är dock inte alla som äter choklad så ofta och en del vill ha lite finare choklad när de väl ska avnjuta denna delikatess. Börjar man tänka finare choklad så dyker Belgien ganska fort upp i tankarna, belgisk choklad har länge setts som en delikatess av många och det kanske inte är så konstigt. Många av de mest kända chokladtillverkarna i världen finns just i Belgien, här kan man avnjuta en hel del goda smaker när det kommer till choklad.

Fair trade

Bland dessa kända märken finner vi Belvas, ett märke som var bland de första att erbjuda en utsökt choklad som är organisk, fair trade, gluten fri och socker fri. Men man ska inte låta sig luras av dessa fina ingredienser, denna choklad är precis lika nyttig som vilken annan choklad som helst, den enda skillnaden är miljöpåverkan av de ingredienser som använts. I Sverige marknadsförs dem till och med på så sätt att man kan njuta av dem med gott samvete, detta är lätt att misstolka men oavsett hur onyttigt det är så smakar chokladen otroligt gott.

Ekologiskt och gott

Logon för Belvas består av två händer som håller i varandra, en symbol för samarbetet mellan norra och södra Belgien. Namnet Belvas kommer från landets namn och vas som betyder ”bra för södern”. Belvas har funnits sedan 2005 då man köpte ut den tidigare chokladtillverkaren Devas och sedan såg till att forma detta företag så det blev det vi idag känner till som Belvas, en framgångsrik producent av choklad. Även om chokladen kanske inte är nyttigare än annan, så känns det faktiskt bättre att äta en ekologisk produkt.

Familjeägt

I Bryssel finner man en chokladtillverkare som funnits ända sedan 1910 då Henri Wittamer öppnade sitt första bageri tillsammans med sin fru Marie på Place du Grand Sablon. Denna butik ärvdes sedan av hans son Henri II och hans fru Yvonne, de drev denna tillsammans ändra fram till 1960 talet då deras son Henri III tillsammans med sin syster Myriam tog över. Henri III utbildade sig till chokladmästare i Schweiz och förnyade, med hjälp av sina kunskaper, tillverkningsprocessen med den nya tekniken. Nya idéer presenterades också under 1980 talet och företaget expanderade sin verksamhet när de öppnade sin första butik i Osaka, Japan.

Duger åt kunligheter

Detta framgångsrika familjeföretag det fortfarande är då det nu drivs av en fjärde generation, fick i december 1999 äran att göra efterrätten till det kungliga bröllopet mellan Mathilde d’Udekem d’Acoz och Belgiens kronprins Philippe. Kungen valde den typ av tårta han ville ha och Wittamer skapade den, och för denna framstående produkt fick Wittamer en utmärkelse från det Belgiska hovet. Denna underbara choklad går än idag att köpa i original butiken men man har även öppnat en lite större butik i närheten som erbjuder ett bredare utbud av choklad och belgiska praliner.

Inlagd i: Blogg