Hälsosamt gott

Munnen vattnas när man går förbi en butik med vackra praliner i skyltfönstret, eller när man ser den där tårtan som man bara vet har den mest rika och utsökta smak av choklad man någonsin smakat. Chokladen är för många väldigt svår att motstå, det finns otaliga människor som utvecklar som ett beroende efter just chokladen och inte kan leva en dag utan den. Vi håller igen med tankarna att det inte är bra för oss medan vi biter i den där moroten vi nyss skalade istället. Nästan alla har förmodligen en svaghet när det kommer till choklad, vare sig man egentligen äter godis eller inte. För min del är det kinapuffarna, köper jag i ett svagt ögonblick en påse sådana kan man inte förvänta sig få en smakbit. Jag vet att min syster är precis likadan när det kommer till chokladkakor, det går inte en dag utan att hon biter ner i en sådan trots vetskapen om vad det gör med henne.

Mörkt och nyttigt

Men man kan inte säga att choklad är dåligt för en, den uppfattningen stämmer inte alls. Visst, den ljusa chokladen man hittar i hyllorna i den lokala matbutiken kanske ska undvikas så långt det gå, men det är inte själva kakaon i chokladen som är boven. Det är de andra ingredienserna i den där chokladkakan som gör det till en dålig investering av pengarna. Istället bör man vända sig om till den choklad som innehåller högre halter av kakao, som tillexempel den 70-procentiga chokladen. Det är först här man kan börja se hälsoeffekterna och fördelarna man kan få från att äta choklad, en ren 70-procentig choklad kan tillexempel sänka blodtrycket, minska kolesterolvärdet och verkar antidepressivt.

Såldes på apotek

Innan pralinerna dök upp såldes faktiskt kakaobönorna som läkemedel på apoteken, men det försvann fort när man upptäckte hur gott det var med tillexempel chokladdrycken och sedan pralinerna som började tillverkas. Men hade man fortsatt forska på det redan då så kanske det hade sett annorlunda ut idag. Dock vet vi nu att en chokladkaka som innehåller 70% kakao eller mer är en där du kan finna dessa antioxidanter, vitaminer och mineraler som bidrar till en bättre hälsa. Men dessa positiva saker är också det som ger chokladen sin bittra smak, därför väljer många tillverkare att ta bort de nyttiga antioxidanterna från godiset för att det ska smaka bättre. Detta gör att man lika gärna kan köpa en annan chokladkaka, effekten har försvunnit.

Många positiva effekter

Något annat som får dessa positiva saker att försvinna är mjölk, skulle man vilja njuta av sin mörka choklad tillsammans med ett glad mjölk så bör man tänka om. När antioxidanterna blandas med mjölken försämras de medicinska egenskaper de hade tidigare och man får inte längre samma hälsoeffekt. En liten mängd mörk choklad borde de flesta människor äta med tanke på vilka effekter det har på kroppen, bra för hjärtat, bra för ångest. Åderförkalkning motverkas med hjälp av antioxidanterna och en stor fördel är de lusthöjande egenskaperna som kakaon har, kanske är det därför choklad är den föredragna presenten vid en dejt.

Inlagd i: Blogg