Mer om mörk choklad

Choklad är en godsak alla unnar sig med jämna mellanrum. Choklad har funnits i ca 4000 år och tros ha sitt ursprung i centralamerika. Förr var choklad endast en dryck. Den vanligaste varianten av choklad är mjölkchoklad. Till skillnad från mjölkchokladen som innehåller mjölkbaserade produkter så innehåller mörk choklad kakao baserade produkter såsom kakaosmör. I Europa ska mörk choklad innehålla minst 35 % kakao. Denna siffra varierar från stat till stat. Mörk choklad är den varianten som allmänheten anser vara nyttigast. Anledningen är att kakao innehåller mycket antioxidanter. Det varnas om att Kakao kommer försvinna under vår livstid.

Mer om mörk choklad

Hälsa

Kakao är känd för att vara nyttig på grund av halten antioxidanter. Antioxidanter motverkar oxidering i kroppen. Vid en oxidering släpps fria radikaler, en atom eller molekyl som är oparade. Dessa är väldigt reaktiva och är skadliga. Konsumenten måste även tänka på vilket märke man handlar. Alla märken är inte samma och olika varianter innehåller olika mängder kakao. Vissa märken innehåller höga halter fiber, magnesium, järn och andra mineraler. Det finns även flera förmåner i mörk choklad som inte än är helt bevisade. Bland dessa tros mörk choklad förbättra blodflöde och minska blodtrycket. Trots detta så måste man tänka på mängden choklad man äter då även mörk choklad innehåller höga halter socker och andra ämnen. Halten socker är mindre i mörk choklad i jämförelse med de andra varianterna. Nyckeln är att vara måttlig.

Miljön

Kakao, huvudingrediensen i chokladen, är ett träd som växer i tropisk miljö i Amerika, Afrika och Asien. De främsta plantagerna ligger i Elfenbenskusten, Indonesien och Ghana. Den brasilianska atlantregnskogen är nästan helt borta idag på grund av kakaoplantagen. Plantagerna i Elfenbenskusten har varit kritiserade för att ha tillåtit barnarbete. Lösningarna på dessa problem är inte att helt enkelt bojkotta dessa plantager eftersom man skadar arbetarnas och statens inkomst. Däremot kan man välja att köpa de tillverkare som är märkta med till exempel Fairtrade för att veta att arbetarna behandlas på ett rättvist sätt.

Miljön

Historia

Enligt Phys.org  så var mörk choklad den enda sorten som fanns tillgänglig. 4 tusen år sedan blev det en dryck som senare mayafolket och azteker använde i ceremonial och medicinskt syfte. Spanjorerna var dem som tog med sig choklad till Europa och tillsatte socker eller honung som sötningsmedel. Det var för under sena 1600-talet som man tillsatte mjölk och skapade den första mjölkchokladen. Under 1900-talet fick mjölkchokladen en renässans och blev efterfrågad. Några år senare blev även mörk choklad efterfrågad på grund av hälsofaktorn. En vanlig invånare i europa beräknas äta kring 12 kg choklad per år. Av dem 7.2 miljoner ton som konsumeras i globalt så står Europa för hälften varav 60 % är i Schweiz. Detta är inte konstigt eftersom Schweiz är känt för bland annat choklader, som Lindt och Toblerone är från Schweiz. Sammanfattningsvis så är mörk choklad hälsosamt, men man måste tänka på mängden då choklad innehåller mer än kakao. Det har funnits i ca 4000 år men i andra former. Det är viktigt att vara medveten om vilka ingredienser som finns i chokladen och hur de påverkar resten av världen.

Inlagd i: Blogg