Svenska folkets choklad

Här i Sverige äter vi en hel del godis, vi är ett av de få länder där man i butikerna kan hitta en hel vägg med olika behållare från vilka vi kan plocka just den mängd vi själva vill ha av en viss sorts godis. Men det tar inte slut där, vi kan som i alla andra länder köpa godis i färdigpaketerade påsar och på hyllorna i våra butiken kan vi hitta en mängd olika chokladkakor från olika företag. Här finns något som passar alla plånböcker, allt från billig budget choklad till den lite dyrare och finare mörka chokladen. Ett av de märken vi känner igen som allra bäst är förmodligen Marabou.

En fabrik i sumpan

Johan Throne Holst, en norsk kolonialhandlarson köpte i slutet av 1800-talet chokladfabriken Freia i Christiania för 9000kr, en sliten fabrik vilken han gjorde om. Istället för en gammal nedgången fabrik blev detta en modern arbetsplats som han gjorde till landets ledande inom chokladtillverkning. 1916 grundade han en fabrik för chokladtillverkning, denna låg i Sundbyberg och var ritad av arkitekten Ivar Tengbom, som bland annat ritat Tändsticksfabriken och Konserthuset. Men eftersom första världskriget var i full gång så var det förbjudet att importera kakao, detta gjorde att tillverkningen av choklad var omöjlig i dessa nya lokaler och man beslutade då istället att dotterbolaget Patentemballage AB här skulle tillverka wellpapp.

En lyxvara

Den första chokladen tillverkades istället i denna fabrik 1919 och den fick sitt namn från en maraboustork som Freia använde som företagssymbol. Bland de första chokladkakorna som tillverkades fanns Topsy och Siljan, dessa började tillverkas 1924 och 1928, dessutom var Ergo Cacao en av de första produkter i tillverkningen. Företaget etablerades dock inte förrän 1926 med tanke på det besvärligt ekonomiska läget, men Marabou gjorde sig ett eget namn 1926 då det etablerade sig utan stöd från moderbolaget Freia. När detta blev aktuellt var inte chokladen något varje familj hade råd med, det ansågs länge som en lyxvara och marknadsfördes på det sättet också. Man kunde dock sänka priset till en mer folklig nivå i slutet av 1930-talet efter det löpande bandet kom in i fabrikerna.

De anställda först

Grundarens son, Henning, tog över ledningen 1935 och hade det som vision att göra Marabou till folkets chokladfabrik. Den interna företagskulturen var något som intresserade honom mycket och han grundade Marabouparken, en rekreationspark för de anställda, en park med plaskdamm och stora grönområden. Som om inte det var nog så såg han värdet i att ha konst på arbetsplatsen och tog in detta till både fabrik och park, dessutom tänkte han på de anställdas barn vilka han varje sommar anordnade kollo för. Henning var helt enkelt en drömchef, en sådan som anställda idag skulle vara överlyckliga att få.

Kaffe och bakpulver

Men chokladkakor var inte det enda man hade i sortimentet, 1930 lanserades tuggummit Toy, ett av de allra första i Sverige. Sedan kom den än idag så populära Alladin asken vilken fylldes med Marabous mest populära praliner. Men de tillverkade även bakpulver som följd av den skatt som lades på chokladen under andra världskriget, en skatt som försvårade tillverkningen och tvingade fabriken att ta andra vägar. Även surrogatkaffet Mabou var en produkt som svenskarna uppskattade.

Inlagd i: Blogg