Trädet med det bruna guldet

Chokladen är en sorts godis som är älskad av många, den sägs göra kvinnor lyckliga och har länge använts som uppvaktningspresent vid en dejt. På julen är det tradition att ha en chokladask på bordet där någon snor till sig en bit från det undre lagret eller en stackars bit ligger kvar orörd i asken. Variationerna i vilka choklad kommer i är massor där mjölkchokladen förmodligen är den vanligaste, även den där man blandat i tillexempel nötter. Sedan kan man inte ignorera den mörka chokladen med en rik smak som man oftast äter lite mindre av. All choklad framställs dock från samma sak, kakaobönan.

Fuktigt och varmt

Theobroma kakao är ett elegant träd som frodas i den ekvatoriala regionen från Central- och Sydamerika till Afrika och Indonesien på en höjd upp till 600 meter över havet. Klimatet måste vara varmt med en varaktig temperatur på 25–28 grader och detta träd kan inte utstå extremt torra eller våta perioder. Regnet bör idealiskt sett ske regelbundet för att trädet ska trivas som bäst, dessutom är det väldigt känsligt för att för starka vindar och direkt solljus. Detta träd växer därför som allra bäst under skyddet av högre träd och plantor. Jorden för detta träd bör vara lite sur men väldränerad, dock ska den vara kapabel att lagra lite vatten för de lite torrare perioderna.

Endast en dag

Kakaoträdet kan växa sig så högt som 12–15 meter i det vilda, men för att underlätta skörden så brukar inte de som odlar dessa träd låta dem växa mer än 4–8 meter höga. Kakaoträdet blommar och bär frukt året runt, detta innebär att det har både frukt och blommor på sig samtidigt. Under två cyklar om 6 månader var har tusentals vackra blommor som smyckar stammen och huvudgrenarna. Men endast cirka 40 av dessa blommor, vilka enbart blommar en enda dag, kommer utvecklas till frukt. När en knopp mognar börjar blomman öppnas på eftermiddagen och fortsätter processen under natten. Tidigt nästa morgon så har den öppnat sig helt och den manliga delen av blomman släpper ifrån sig pollen som sedan sprids vidare med hjälp av myror och små flugor som rör sig från blomma till blomma och pollinerar på så sätt den kvinnliga delen av blommorna. De som pollineras kommer utvecklas till kakaobönor under en period av ungefär 5 månader.

Näringsrikt

När bönorna sedan har mognat till sig ordentligt växlar de märkbart i form, struktur och storlek, de är alltifrån 15- till över 35 cm långa. Inuti en sådan mogen frukt kan man oftast hitta mellan 20–75 bönor där varje böna är mellan 1–3 cm lång och inbäddad i en vit massa. Näringsinnehållet i en kakaoböna är väldigt rikt, de består huvudsakligen av fett och kolhydrater, men innehåller även en rad andra ämnen och vitaminer. Dessa bönor mals sedan ner och används vid tillverkningen av choklad, alternativt som kakaopulver vilket vi hemma använder i bakning och kanske till och med i matlagningen, men det är nog inte många svenskar som inte har bakat en kladdkaka i sitt liv.

Inlagd i: Blogg