Typer av choklad

Ljus, mörk, mjölk och vit. Choklad i alla dess former är en älskad produkt av de flesta. Choklad är en produkt som baseras på kakaobönan. Kako skördas från träd som växer i mellanamerika. Förutom kakao innehåller choklad kakaomassa eller kakaosmör och socker. När den även innehåller mjölk, kallas den för mjölkchoklad.Choklad går också att dricka. Antingen köper man färdigt pulver som man blandar med mjölk, men vill man styra mängden socker går det att själv blanda kakaopulver med socker och mjölk. Det går även att ta hård choklad i någon form som man låter smälta ner i den varma mjölken.

Typer av choklad

Dyr och billig choklad

Choklad finns i olika prisklasser, från de exklusiva sorterna för finsmakare till små runda bitar som vi plockar i vårt lösgodis. Det som avgör hur mycket den kostar är dels vilken typ av böna som ingår, hur många procent chokladen har, hur produkten är tillverkad och vilka andra ingredienser som ingår. Oftast smakar den dyra chokladen mer, har en hårdare konsistens och kanske har den flera nyanser av smaker i en och samma bit. Men alla har olika smak när det gäller choklad, så det är inget fel i att tycka att de som ligger på hyllan i mataffären är godare än de som ligger på disken i delibutiken. Handtillverkade chokladpraliner från Spanien eller från Frankrike är små godbitar som har ett väldigt högt pris. Även i Sverige finns det numer på flera platser chokladmästare som tillverkar egna små praliner i olika färger former och smaker.

Mjölkchoklad

Den chokladen som är vanligast är den som säljs på godishyllorna i mataffären. Dessa produkter innehåller oftast både choklad och socker och även mjölk i form av mjölkpulver eller kondenserad mjölḱ. Men enligt europeiska regler måste en mjölkchoklad innehålla minst 25% kakaopulver för att få kallas choklad.

Mjölkchoklad

Vit choklad

Den vita chokladen innehåller inte något kakaopulver. Den är istället tillverkad av socker, kakaosmör och mjölkpulver. Vissa länder anser därför att den vita chokladen inte är en choklad. Vit choklad kan vara smaksatt med vanilj. Inom EU måste vit choklad innehålla minst 20% kakaosmör och 14 % torrmjölk.

Mörk choklad

I mörk choklad ingår kakao, fett och socker. Mörk choklad sägs ha medicinska egenskaper och ska exempelvis vara bra mot hjärtattack. Den mörka chokladen smakar mycket och är därför inte så populär bland barn. Den finns i olika styrkor. Vissa chokladproducenter tillverkar 99%-ig choklad. Denna är väldigt stark i smaken och kan vara svår att äta. Man får vänja sig successivt med dessa starka sorter innan man uppskattar den.

Blockchoklad

När man bakar eller lagar mat använder man med fördel blockchoklad, även kallad bakchoklad. Den här chokladen kan innehålla en lägre kvalité än övrig choklad. Det kan också vara så att den innehåller ingredienser som inte får ingå i det som heter choklad, eller för låg halt kakao. Blockchokladen är sammansatt så att den ska ha bra egenskaper för upphettning eller smältning. När man smälter choklad i vattenbad får man vara försiktig så att det inte kommer vatten eller ånga i chokladen, då blir den ful och grynig. På moderna induktionshällar kan det finnas ett program för kokplattan som gör att det går utmärkt att smälta chokladen direkt i kastrullen, utan vattenbad. Lär dig mer om att baka med choklad.

Inlagd i: Blogg