Vad innehåller vit choklad

Choklad är gott i alla dess former. Vit choklad, söt, gräddig och med en lätt smak av vanilj, passar bra till många olika efterrätter. Vit choklad skiljer sig mycket från vanlig choklad, såväl från mörk som från ljus. Vit choklad tillverkas också av innehåll från kakaobönan, men tillskillnad från den mörka varianten använder man endast kakaosmör och inte kakaomassan. Det är detta som gör att smaken och färgen skiljer sig. Tillverkningen går till på samma sätt som för brun choklad, men med en mycket mildare smak. För att ge den vita chokladen den goda smaken tillsätts ofta vaniljextrakt, eftersom kakaosmöret i sig nästintill är fritt från smak och lukt.

Tillverkningsprocessen

Kakaosmör utvinns från kakaomassa. För att få kakaomassa måste man jäsa, torka, rosta och skala kakaobönorna, varpå man maler dem mycket fint. Genom att pressa bönorna och med friktionsvärme och tryck kan man utvinna kakaosmöret. Produktion med bristfällig kvalitet använder ofta kemikalier så som lösningsmedel för att frigöra smöret. Cirka hälften av den kakaomassan man fått fram består av fett, vilket är kakaosmöret. Detta består till stor del av både mättade och omättade fetter. Förutom att användas som ingrediens i vit choklad används smöret i olika skönhetsprodukter, salvor och läkemedel.

Användningsområden

Vit Choklad Poinsettia Tårta

Vit choklad används i diverse kakor, tårtor, glass och mousser för att skapa en mild och söt smak. Praliner har ofta vit choklad som huvudingrediens. Vit choklad är svårare att smälta än den mörkare chokladen eftersom den fetare än och lätt blir smulig och skär sig. Mörk choklad har visat sig ha hälsofördelar, de stimulerande ämnena teobromin och koffein. Tyvärr finns det endast mycket små enheter av dessa i den vita chokladen. Detta beror på att man inte använder något annat än kakaosmöret och inte de hälsosamma ämnen själva bönan innehåller.

Regleringar

Det finns regler för vad som krävs för att något skall få kallas vit choklad. Inom EU har det fastställts att chokladen minst måste innehålla 3,5% mjölkfett, 14% mjölkpulver och 20% kakaosmör. Utöver det finns det inte många kvalitetsfaktorer vilket gör att det är svårt att styra över produktionen och de krav som finns på varorna. Choklad som innehåller kakaomassa har mycket fler krav och regleringar, exempelvis hur många procent av produkten som ska bestå av kakaotorrsubstans för att få höra till kategorin mörk respektive ljus choklad, hur mycket av kakaosmöret som utgörs av fettreducerad kakao med mera. Kvaliteten på vit choklad avslöjas när man äter den. Finare choklad har en större andel kakaosmör och mindre andel andra fetter. Detta brukar märkas när man låter chokladen smälta i munnen, en choklad med sämre kvalitet kan ha en jolmig och oljig smak.

kakaosmör

Innehållet i vit choklad är kakaosmör, socker och mjölkpulver. Ofta ingår även mjölkfett och emulgeringsmedlet lecitin, för att ge en ökad struktur till chokladen. Den vita chokladen kan vara fast i rumstemperatur precis som annan choklad tack vare kakaosmörets smälttemperatur. Om chokladen innehåller fler fetter än kakaosmör kan den vara mer lättsmält än choklad av högre kvalitet. Det går att göra egen vit choklad i hemmet ifall man har kakaosmör, florsocker och mjölkpulver, blandar ingredienserna och sätter in det i mikron. Kakaosmör går att köpa i välsorterade mataffärer eller på nätet.

Inlagd i: Blogg