Vegansk choklad

Att bli vegan blir alltmer populärt både i Sverige och i resten av världen. Vegantrenden breder ut sig och fler och fler inser varför det är värt att välja veganska alternativ. Miljö, hälsa och djuren är tre vanliga skäl till varför många väljer veganism. Men något som många tidigare saknade när de blev veganer var choklad, framför allt ljus choklad och mjölkchoklad. Mörk choklad innehåller oftast ändå inte mjölk, men faller heller inte alla i smaken. Men nu för tiden börjar det komma riktigt god vegansk choklad på marknaden. Flera chokladmärken konkurrerar med varandra om att vinna över veganerna. I den här artikeln tänkte jag skriva lite mer om vegansk choklad. För kakao behöver inte kombineras med mjöl för att bli himmelskt god. Nu finns även flera veganska valmöjligheter av smaskig choklad.

Varför vegan?

Bästa vegansk choklad

För tänkte jag försöka svara på frågan om varför allt fler väljer veganskt. Varför inte bara hålla sig till den klassiskt goda mjölkchokladen? Anledningarna är flera. För det första vill många avstå från mjölk, och andra produkter som kommer ifrån djur, därför att djurindustrin är hemsk. Man tror helt enkelt att det är fel att utnyttja andra djur för sin egen vinning, att det är fel att låta andra lida för ens egen njutning. Många blir dessutom veganer för klimatet. Produktionen av kött och mjölk står för en stor andel av världens utsläpp av koldioxid varje år, och har en stor inverkan på klimatet. Ett tredje argument är att vegansk kost är bättre för hälsan. Man mår helt enkelt bättre och blir friskare av att välja veganska alternativ.

Bästa vegansk choklad

Bästa vegansk choklad

Kakao behöver absolut inte kombineras med mjöl för att få till riktigt god choklad. Det går utmärkt att göra underbar choklad utan mjölk. Och det här börjar alltfler chokladtillverkare förstå. Men vilka leder på marknaden just nu? Vem har bäst vegansk choklad just nu? EN favorit är Ombar Coco Mylk som är riktigt, riktigt god. Vill du ha en vegansk choklad som smälter i munnen så är det här rätt val för dig. Enda nackdelen är att Ombars choklad är ganska dyr i förhållande till mängden choklad du får för pengarna. Men ibland är priset helt klart värt det.En annan favorit kommer från märket Plamil. Deras mjölkfria, veganska choklad är ett perfekt substitut till vanlig mjölkchoklad. Enkel, runt smak som passar perfekt när du är sådär sugen på choklad en vardagskväll efter jobbet. Ett bra alternativ för dig som är sugen på vit choklad är Shakalode från Vantastic Foods. Denna chokladkaka är riktigt krämig och saftig och har en otroligt fyllig smak.

 

Stort utbud

Men som sagt: nu för tiden finns det ett stort utbud av vegansk choklad i de flesta mataffärer. Så nästa gång du går till Ica, Hemköp eller Coop tycker jag att du ska svänga in på den veganska avdelning och se vad de har för veganska alternativ på choklad. Även om du inte är vegan än så kan det vara värt att prova – själv tycker jag att flera av de veganska alternativen smakar bättre än de klassiska med mjölk. Och då finns det ju ingen anledning att köpa choklad med mjölk i.

Inlagd i: Blogg